De schepping begint met visie.
Henri Matisse

VISIE

Ieder mens is uniek.
De kijk op hoe de leraar lesgeeft en hoe de lesstof per persoon wordt aangeboden is altijd in ontwikkeling. Persoonlijk geloof ik dat het leren bespelen van een instrument (technisch, motorisch en uitvoerend) hand in hand gaan met humor, fantasie en uitdaging. Iedereen heeft daarbij een andere benadering nodig. Iedereen heeft eigen dromen en een eigen manier van leren.

Begrijpen wat en hoe je speelt
Een essentieel onderdeel van een leerproces is analyseren. Weten wat je doet. Wat gaat goed, wat kan beter? Als het niet lukt, waar ligt het dan aan? Hoe breng je ergens verandering in aan? Ik laat leerlingen vaak nadenken en ga met hen in gesprek over hun leerproces. Dat komt het plezier in het vioolspelen, de vertrouwensband met mij en het leren ten goede.

Zelfvertrouwen bij het vioolspelen
Een leerproces kent verschillende fasen. Er zijn dingen die fantastisch gaan en soms heb je langere tijd nodig hebt om iets nieuws onder de knie te krijgen. Geloven dat het tóch gaat lukken en dat je het wél zal leren is heel belangrijk. ‘Ik kan het niet’, is een uitspraak die wel eens wordt geroepen. Ik leer leerlingen op zo’n moment dan te zeggen: ‘het lukt me nu niet maar het zal me wel gaan lukken’. Of: ‘ik blijf het proberen’. Als je doorzet kan je bereiken wat  je wil en is vioolspelen een succeservaring.

Spelen wat je leuk vindt  
Tijdens het viool leren spelen ontwikkel je veel verschillende vaardigheden. Om muzikaal en technisch te kunnen groeien heb je diversiteit nodig. Ik geloof in het afwisselen van techniek met het spelen van allerlei soorten muziek. Er is zoveel om te ontdekken…er is zoveel om van te genieten!

Instrument van de Toekomst
De viool is een instrument van de toekomst. Zo zie ik het zelf. Eeuwen lang heeft vioolmuziek zich ontwikkeld op basis van geschreven, gecomponeerde muziek. Dit is de eeuw waarin de viooltechniek tot een heel hoog niveau is ontwikkeld. Er is ontzettend veel muziek geschreven: voordrachtstukken, etudes, vioolconcerten.. Muziek die waardevol is en prachtige verhalen vertelt.

En toch…tóch is dit niet meer genoeg om de viool als instrument te laten leven in de muzikale geest van de kinderen van tegenwoordig. We leven in een andere tijd, een nieuwe digitale tijd waarin muziek op een andere manier wordt gecreëerd en gedeeld. Alles is veel speelser geworden, muziekstijlen ontwikkelen zich veel sneller en beïnvloeden elkaar steeds meer. De viool groeit mee en kan écht in iedere muziekstijl een eigen hoofdrol spelen.

Dat kan door mensen óok viool te leren spelen zónder bladmuziek. Door ze niet alleen de verhalen van een ander via bladmuziek te leren vertellen maar dat ze hun eigen verhaal kunnen verzinnen.. Composities van anderen zijn niet de enige manier om muziek te kunnen maken op de viool. Mijn doel is dat mijn leerlingen de muziek kunnen gaan maken waar zij van dromen.

De weg van de viool is een oneindige weg van ontdekking en voor mij de mooiste!

https://utsb.utm.my/