Susan Diaz de la Cruz

LIEFDE VOOR MUZIEK

LIEFDE VOOR MUZIEK

Leuk dat je wat over me wil weten. Ik kom uit een muziekliefhebbende familie. Thuis werd er áltijd muziek geluisterd. Met mijn moeder genoot ik als klein kind van klassiek, flamenco en Oost Europese muziek en met mijn vader van Latin, country en Pop. Vanaf mijn 12e kwamen daar mijn twee grote liefdes bij: Rap en Rock. Ik werd verliefd op de klank van de viool door de pittige lyrische Oost Europese muziek en de melodieën van de klassieke muziek. Daar ben ik erg gevoelig voor en dat heeft me meegevoerd naar de Anatolische en Arabeske muziek van het Oosten waar de percussie-instrumenten als de darbuka en de bendir, zang ,de kemanci (Turkse viool) en de Chinese erhu je meeslepen in hun trans door de onregelmatige maatsoorten en de mystieke melodieën.
Het klinkt zo bezwerend alsof de bergen je roepen.

DE MUZIKANT

DE MUZIKANT

Vanaf driejarige leeftijd toonde ik interesse in de viool. Met zeven jaar ging ik op vioolles en na een paar jaar spelen kwam ik in de jong talentklas aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) bij Thijs Kramer en studeerde daar klassiek viool. Later ben ik gaan studeren aan het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (ArtEZ) en kreeg ik les van Hans Wijnberg. Eigenwijs als ik was (ben), wilde ik altijd buiten de gebaande paden spelen en droomde ik van improviseren op mijn instrument door mijn brede liefde voor muziek.Na mijn studie ging ik op zoek naar mijn eigen klank waarin ik mijn gevoel voor ritme en liefde voor de hedendaagse en wereldmuziek in tot uiting kon brengen. Ik spitste me toe op het improviseren binnen verschillende muziekstijlen en wissel tegenwoordig mijn vioolspel af met het bespelen van de cajón, de bendir en diverse kleine percussie-instrumenten.

Met muziekgezelschappen heb ik speelpret gemaakt en samen met mijn man (gitarist en sazspeler) heb ik jarenlang in onze eigen formatie Batido Flamenco gespeeld. De Doelen, Het Concertgebouw in Amsterdam, Het Energiehuis, Het Lux Theater, Musis Sacrum en Park Open in het Sonsbeek Park in Arnhem zijn podia waar ik o.a. heb gestaan. Buiten Nederland speelde ik in Duitsland, England, Frankrijk, België, Denemarken, Polen en de Verenigde Staten. Nu ligt mijn focus op het geven van vioolles, het ontwerpen van een nieuwe vioolmethode, het arrangeren van muziek en het opzetten van mijn twee webshops innerartcreation.com en sharehappycards.com voor de kunst die ik maak. Alles vanuit mijn eigen bedrijf Cultuurxl wat ik samen met mijn man run.

CULTUURXL

Cultuurxl is een multidisciplinair bedrijf.
We hebben onze eigen muziekstudio, geven les,
monteren muziekvideo’s en maken digitaal en
non-digitaal artwork. In onze studio produceren
wij volledig onze eigen muziek en soms ook
muziek voor anderen. Daarbij wordt alles in eigen
beheer gedaan. Van de opname van alle
instrumenten, het mixen, het masteren tot en met
het artwork van de c.d. hoes. Logic Pro,
Adobe Photoshop,  Adobe Premiére pro, Canva en
wordpress zijn hierbij onze vrienden.

CULTUURXL

Cultuurxl is een multidisciplinair bedrijf. We hebben onze eigen  muziekstudio, geven les, monteren muziekvideo’s en maken digitaal en non-digitaal artwork. In onze studio produceren wij volledig onze eigen muziek en soms ook
muziek voor anderen. Daarbij wordt alles in eigen beheer gedaan. Van de opname van alle
instrumenten, het mixen, het masteren tot en met het artwork van de c.d. hoes. Logic Pro,
Adobe Photoshop,  Adobe Premiére pro, Canva en wordpress zijn hierbij onze vrienden.

CULTUURXL

DE LEERKRACHT

Naast mijn muzikale carrière studeerde ik aan de Pabo bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Ik deed de minor Vernieuwend Onderwijs en specialiseerde me tijdens het laatste jaar in het Jonge Kind. De fascinatie om leergebieden met elkaar te laten integreren en een multifunctionele leeromgeving en lesmateriaal te creëren ontstond. Hieruit vloeide voort dat ik vijf jaar lang op de vrijdag muziekonderwijs aan groep 1 tot en met groep 8 op de basisschool heb gegeven.

DE CONTENTSPECIALIST

DE CONTENT SPECIALIST

Als echte duizendpoot ben ik ook contentspecialist voor het intranet van energiebedrijf Nuon (Vattenfal) geweest. Ik heb daar met veel plezier in Team Oplossingen gewerkt aan kennis- en contentmanagement: het zo goed mogelijk inrichten van en informatieve teksten schrijven voor de database zodat alle medewerkers van het bedrijf zo snel mogelijk, de juiste informatie voor handen hadden. Dat heb ik ervaren als een internet speelparadijs.

VIOOLDOCENTE

Muziek, onderwijs, ontwerpen en schrijven vanuit content- en kennismanagement hebben mij veel geleerd en een krachtige uitrusting gegeven om te kunnen luisteren, te schakelen, te verbinden en met heel veel plezier les te kunnen geven in mijn Muziekschool Vioolles in Arnhem! Of ik nog andere interesses heb? Ja natuurlijk! Dat zijn…..

Uh Susan? –Ja-.
Slaap jij nog wel?

https://utsb.utm.my/